Szolgáltatásaink, Vakok és Gyengénlátók Zala Megyei Egyesülete

Szolgáltatások

Egyesületünk részéről:

Tagfelvétel és tagsági igazolvány kiállítása.

Tagsági viszony: létesítéséhez szükséges a látásfogyatékosságot megállapító határozat. A tagkönyv kiállításához 500,-Ft és egy igazolványkép, valamint 1.000,-Ft, mely magában foglalja az éves tagsági díjat.

A tagkönyvvel az ország területén belül, tag és egy fő kísérője 90 %-os kedvezménnyel utazhat a távolsági autóbusz és vonatközlekedéssel. A helyi járatú tömegközlekedési eszközöket térítés nélkül veheti igénybe.

A tagsági könyv az aktuális évre beragasztott tagbélyeggel érvényes, melyet megvásárolhat a megyei egyesület irodájában, a kistérségi egyesületek foglalkozásain, vagy befizetheti postai úton, rózsaszín utalványon.

Igénybe vehető szolgáltatások :

  • tájékozódhat a látássérült embereket megillető jogokról és juttatásokról,
  • értesülhet pályázatokról és egyéb támogatási formákról,
  • megismerheti a vakügyi segédeszközök használatát és beszerzési forrásait,
  • igényelhet vakvezető kutyát,
  • előfizethet az országos szövetség folyóirataira,
  • érdeklődhet üdülési feltételekről, kedvezményekről,
  • használt és új autóvásárlás állami támogatással,
  • tartozhat egy olyan közösséghez, ahol meghallgatják gondjait, örömeit,
  • csatlakozhat a lakóterületén működő sorstársi közösségekhez

Szívesen fogadunk minden kedves érdeklődőt, önkéntest aki székhelyünkön és azokon a településeken, ahol látássérült sorstársaink élnek segítik, támogatják közhasznú tevékenységünket.

Köszönjük, ha családtagjai, ismerősei körében népszerűsíti adószámunkat:

18967009-1-20, amelyre felajánlhatják személyi jövedelemadójuk 1 %-át, mellyel támogatják egyesületünket.

Országos szintű szolgáltatások:

Gyógyszer információk

A vakügyi közélet egyik aktuális témája a gyógyszerekkel kapcsolatos információk beszerzése látássérült emberek számára. Valószínűleg nem lett elég széles körben ismertetve, ezért a témát kiegészítendő szeretnénk közzétenni, hogy a Gazdasági Versenyképesség Operatív Program finanszírozásával az Országos Gyógyszerészeti Intézet a BME Távközlési és Médiainformatikai Tanszék bevonásával 2006 végén indította el az OGYI által működtetett Gyógyszervonal szolgáltatást.

Ez kétféleképpen érhető el, egyrészt a www.gyogyszervonal.hu címen megtalálható vakbarát honlapon keresztül. Itt megadható a keresett gyógyszer neve, kiszerelése, hatóanyaga, törzskönyvi száma vagy ezek egy részlete, és az alapján a rendszer felsorolja a keresésnek megfelelő gyógyszereket, majd a kiválasztott készítmény teljes betegtájékoztatója is elolvasható.

Azoknak, akiknek a szolgáltatás internetes elérése gondot okoz, rendelkezésre áll a Gyógyszervonal telefonos változata a 06-1-886-94-90-es számon. Itt be kell olvasni a keresett készítmény nevét, majd a rendszer hangfelismerő szoftver segítségével kiválasztja a megfelelő gyógyszert, vagy ha a beolvasás félreérthető volt, gyógyszereket, majd ezek közül a telefon gombjainak megnyomásával lehet választani. A kiválasztott gyógyszer betegtájékoztató adatait ezután a rendszer – a JAWS for Windowsból is ismert Profivox hangján – felolvassa.

Ingyenes jogsegélyszolgálat

A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége továbbra is működteti jogsegélyszolgálatát, mely az általános ügykörökön kívűl kiterjed az anti-diszkriminációs ügyekre is. A tanácsadás során bármilyen jogi támával kapcsolatban fordulhatnak hozzánk.A szolgáltatás a peres képviseletet nem foglalja magába.

Kiknek nyújt szolgáltatást?

A jogi tanácsadást igénybe vehetik azok a látássérült emberek, akik hátrányos megkülönböztetés áldozataivá váltak. Amennyiben közülük valaki úgy véli, hogy a munkahelykeresés, munkavállalás, oktatás során, vagy az élet bármely más területén diszkriminálták, fogyatékos állapota miatt hátrányosan megkülönböztették, problémájával forduljon a jogsegélyszolgálathoz.

Jogász ad felvilágosítást arról, hogy mely hatóság jogosult az eljárásra, milyenek a jogérvényesítés esélyei, továbbá -a peres képviselet kivételével- segítséget nyújt az ügyintézésben.

Az antidiszkriminációs jogsegélyszolgálat várja az érdeklődőket, a MVGYOSZ tagegyesületeinek tagjait, valamint a munkáltatók érdeklődését is, akik szélesíteni kívánják a hátrányos megkülönböztetés tilalmára vonatkozó szabályozással kapcsolatos jogi ismereteiket, illetve akik ezen ismereteik bővítésével akarnak diszkrimináció mentes munkahelyi gyakorlatot kialakítani.

A jogi tanácsadást Dr. Stefán Sándor jogász nyújtja.

Levélcím: MVGYOSZ jogsegélyszolgálat, 1146 Budapest Hermina út 47.
E-mail: stefansanyi@gmail.com
Telefon, munkanapokon 9-17 óra között: 06-30-195-4298
Személyesen, előzetes időpont egyeztetés alapján, minden hónap 1. és 3. szerdáján
14-18 óra között a MVGYOSZ székházában,1146 Budapest Hermina út 47.

Beszélő mobiltelefonok

Beszélő mobiltelefonok a látássérültek használatában:

A Beszélő Telefon „BeszT” projekt elérkezett abba a fázisba, hogy első verziója elkészült és díjmentesen hozzáférhető a magyarországi látássérültek számára.

Az igénylők részére időpont egyeztetés után ingyenesen felépítik, és üzembe állítják a szoftvert a Budapesti Műszaki Főiskolán.

Az alkalmazás nem demo verzió, időkorlátja nincs. A fejlesztők kérik az érintetteket, hogy az alábbi elérhetőségek valamelyikén jelezzék igényüket, és a már meglévő telefon típusát:

Budapesti Műszaki Főiskola
Neumann János Informatikai Főiskolai Kar
Informatikai Rendszerek Intézete
Cím: 1034 Budapest Bécsi út 96/B. I.em. 17. szoba
Telefon: 06-30/224-2798
E-mail: ecsedi.csaba@nik.uni-obuda.hu

A BeszT szoftver a jól ismert ProfiVox hangján beszél. Első verzióban néhány, a telefonálást segítő fontos alkalmazás meghangosítása készült el, úgymint: telefonkönyv, fogadott és nem fogadott hívások, tárcsázott számok listája, elküldött és fogadott üzenetek felolvasása és még néhány új funkció van a szoftverbe beépítve, melyek a készülék, használhatóságát könnyítik.

Használat segítő funkciók: beszéd paramétereinek állítása, hangerő, hangmagasság, sebesség. Továbbá akkumulátor töltöttség, térerő, idő, dátumbemondás lehetséges. A kezeléstechnika elsajátítását minden nézetben on-line súgó segíti.

Segédeszközök

Országos központunk székházában különféle segédeszközök vásárlásara is van lehetőség. A vásárlás előtt érdeklődjenek az alábbi telefonszámon: 06-1/384-8440, 110-es mellék.

Segédeszközbolt nyitvatartása:

Kedd 10,00 - 18,00 óráig, csütörtök 9,00 - 17,00 óráig
Péntek 8,30 - 12,30 óráig

Megyei egyesületünk elnöksége támogatja tagjaink segédeszköz vásárlását, mint szemüvegek, beszélő eszközök: vérnyomásmérő, konyhai és személy mérleg, vércukormérő, különféle órák és nagyítók valamint számítógép kiegészítők és egyéb vakosított eszközök.

A kérelem mellé, szükséges a tag nevére kiállított eredeti ÁFA-s számla benyújtása.