Postai küldeményekről, Vakok és Gyengénlátók Zala Megyei Egyesülete

Postai küldeményekről

Részlet a Magyar Posta szabályzatából:

Vakok írása

A vakok kizárólagos használatára szolgáló dombornyomású írásokat, véseteket, hangfelvételeket, különleges papírokat vagy mágneslemezeket és egyéb korszerű információhordozókat tartalmazó postai küldemény.

Vakok írását tartalmazó küldeményt a postai Szolgáltató csak abban az esetben köteles felvenni, ha azt nyitott, a tartalom megvizsgálására alkalmas állapotban adják át. A vizsgálatot követően a szolgáltató a küldeményt lezárja, továbbítja és kézbesíti.

Ilyen tartalmú küldemények díjmentesen akkor adhatók fel, ha akár a feladója, akár a címzettje vak, illetőleg a vakok hivatalosan elismert intézete. A különszolgáltatások díjmentesen vehetők igénybe.

Tömege
Belföldi forgalomban a 7000 g-ot nem haladhatja meg.

Mérete
Legkisebb mérete 90 mmx140 mm, legnagyobb mérete (hosszúság + szélesség +magasság) 900 mm lehet, de a leghosszabb mérete nem lehet több 600 mm-nél.

Tekercs alakban a hosszúsága és az átmérő kétszerese együttvéve legalább 170 mm, legfeljebb 1040 mm, legkisebb átmérője 23 mm, a hossza legalább 100 mm, legfeljebb 900 mm lehet.

Csomagolás, lezárás, címzés
A vakok írását úgy kell csomagolni, hogy tartalma könnyen megtekinthető legyen. Címirat legkisebb mérete: 70 mmx100 mm.

A küldemény címoldalán - lehetőleg a bal oldali részén - a feladó címadatai alatt jól láthatóan "Vakok írása" feljegyzést is fel kell tüntetni.

A küldeményen ragasztott, vagy varrt címirat is alkalmazható.